אחריות חברתית – ממה התיאוריה הזו נובעת
האם האדם הוא יצור חברתי, שההישרדות שלו בעולם תלויה בערבות שלו אדם כלפי אדם, או שמא האדם הוא יצור אנוכי, וההישרדות שלו תלויה בגישה לפיה אדם לאדם זאב? מדובר בשאלה מוסרית ופילוסופית שמטרידה את האדם עוד משחר קיומו – ואלה מאתנו המאמינים בגישה הראשונה הם אלה שפיתחו את המודלים העדכניים של הערבות ההדדית הזו, שאחד הבולטים בהם הוא אחריות חברתית. כשאנחנו מדברים על אחריות חברתית אנחנו מדברים על דאגה של הפרט – האדם הבודד – לחברה שלו ולרווחה של הסביבה שלו, במקביל לערבות החברה כולה כלפי האדם הבודד, בדגש על החלש.
כיצד מתבטאת אחריות חברתית בעולם המודרני? כמה דוגמאות
העולם המודרני הוא עולם שמלא בעיוותי צדק כאלה ואחרים, בעיקר בכל הנוגע להעסקה וסחר מנצל. בשביל לענות על עיוותי הצדק האלה קמו יוזמות כמו עסקים חברתיים וסחר הוגן תחת המודל של אחריות חברתית. עסק חברתי הוא עסק שבמקביל למטרת רווח הולך יד ביד עם מטרה חברתית או תמיכה בקהילה מסוימת. סחר הוגן הוא מודל עסקי ששם לעצמו מטרה לצמצם את רווחי התיווך בין היצרן לצרכן, וכך להועיל הן ליצרנים המנוצלים והן לצרכנים שמשלמים פחות על המוצרים והשירותים השונים.
אחריות תאגידית – המודל העסקי של אחריות חברתית
עוד מודל מוביל של אחריות חברתית בעולם המודרני הוא זה של האחריות התאגידית – מודל לפיו גם לחברות גדולות ותאגידי ענק אחריות הן כלפי העובדים שלהם ומשפחותיהם והן כלפי הסביבה שבה התאגיד עובד. עסקים שבוחרים להתנהל באחריות תאגידית מתחייבים לתנאי שכר ועבודה הוגנים, סביבת עבודה תומכת, שקיפות ניהולית וביצועית, וכן גם לשמירה על הסביבה והימנעות מזיהום ככל הניתן. עסקים שבוחרים בדרך זו – מקיימים הלכה למעשה את הערבות ההדדית בין האדם לחברה.